смарагд

Смарагд

Смарагд

Смарагд, , произлиза от гръцкото "смарагдос" - зелен камък, което също през ред трансформации произлиза от санскритското название "мараката". Известен е още и като изумруд.

Около изумруда се "вихрят" много вярвания и легенди: противоотрова, лекарство против треска и епилепсия, както и средство против много болести на очите и стомаха.  

Смарагдът е един от петте „велики“ скъпоценни камъка (махаратнани) в индуизма – диамант, перла, рубин, сапфир и изумруд, които наред с четирите „по-нискостоящи“ скъпоценни камъка (упаратнани) – топазкотешко око (хризоберил), корал и хиацинт (циркон), образуват т.н. „нава-ратна“ (девет скъпоценни камъка, от санскрит), когато са подредени върху накита според каноните на индуистката космология. 

Положителната енергия, която се свързва с неговия приятен зелен нюанс, носи радост и наслада. Подхранва любовта, добротата и спокойствието. Затова и се смята за мощен лек, помагащ да се балансира нервната система, премахва скритите страхове. Този, който носи Изумруд се освобождава от меланхолията и грижите.