серпентин

Серпентин

Серпентинът

Поради приликата си със змийската окраска серпентинът е използван от древността насам като камък-пазител срещу змийски ухапвания. Постепенно започва да се използва и като противоотрова срещу всякакви отрови. Това е причината от серпентин да са изработвани всевъзможни чаши и съдове през средновековието. Вярвало се, че отровата ще се изпари, а според други поверия - че съдът от серпентин ще се пръсне на парчета, ако в него се налее отрова.

В древната американска цивилизация серпентина се е считал за пазител на жизнена енергия и покровител на душата срещу невидими сили. Литотерапевтите смятат, че змийския камък усилва действието на всяко лекарство. За това лекарствата трябва да се съхраняват в съдове, направени от този камък. Той отдавна е известен като "аптекарски камък", в хаванчета от серпентинит изготвяли лекарствата.

 • 536. Ониксов ахат (18х10мм) и руски серпентин (8мм)

  Ръчно изработена гривна от  Ониксов ахат (18х10мм) и руски серпентин (8мм)

  Ръчно изработена гривна от Ониксов ахат (18х10мм) и руски серпентин (8мм)

  Гривната не е в наличност.

  Цена: 17лв.

 • 435. Руски серпентин и рутилов кварц

  Гривна от скъпоценни камъни:Руски серпентин и рутилов кварц

  Гривната не в наличност.

  Цена: 20 лв.

  Серпентинът е известен в Европа поне от римско време, като през последните 400 години е широко използван за изработване на аптекарски съдове и даже е наричан "аптекарски камък". Уралски серпентини са използвани в облицовките на станции "Щелковская" и "Алексеевская" на Московското метро. Друг пример за използване на серпентина в архитектурата е амвонът на църквата "Св. Магдалена" във Вроцлав, Полша.