кехлибар

Кехлибар

Кехлибарът

Всички органични скъпоценни камъни са доста необичайни, но кехлибарът е най-забележителен сред тях. Той представлява вкаменена втвърдена смола от бор, Pinus succinifera, образувала се главно през епохата на Еоцена от периода Терциер, преди около 50 милиона години.

Смятало се, че амулетите с кехлибар притежават невероятни защитни сили. Самото докосване до кехлибара пречиствало тялото. Поради тази причина много често броениците се изработват от кехлибар. 

Кехлибарът е познат на човечеството още от дълбока древност. Той е един от първите скъпоценни камъни заедно с кварца и нефрита, на които човекът е обърнал внимание. По света има многобройни прекрасни и вълшебни легенди за неговия произход. Норвежците разказват, че се е образувал от сълзите на богинята Фрея, капещи в морето. Софокъл смятал, че това са сълзите на индийските птици, оплакващи смъртта на Мелеагър. Римският писател Плиний от I век от н. е. твърди, че това е вкаменена урина от рис - по-тъмните екземпляри - от мъжки, по-светлите - от женски.