гагат

Гривни от гагат

Гагат

Смята се, че гагатът се е образувал преди около 170-180 милиона години от овъгляването на вече изчезнал вид от рода на хвойновите дървета. Гагатът притежава смолист блясък.

Гагатът не е минерал и заедно с кехлибара, перлата, корала и слоновата кост се обособява в отделна група. Ако се натърка с парче плат, се зарежда със статично електричество и привлича малки късчета хартия, подобно на кехлибара, затова бива наричан и "черен кехлибар".

В Египет го използвали за направата на огледала, а в Гърция и Рим - за амулети, гривни и украшения. Римляните носели бръмбари от гагат против уроки, а индийците и египтяните използвали за същата цел малки кръгли плочки.
В Кавказ е любим камък за направата на амулети и всякакъв вид талисмани. Арменците вярват, че смекчава болката от раздяла.
Гагат се дарява на всеки, с когото дълго време ще бъдете разделени. Той е в състояние да запази спомените и да ги предаде на човека, който ще бъде далеч от вас.
Но освен всичко това, гагатът е изключително красив и е любимо украшение още в древността. Употребява се и за направата на целебни мазила, еликсири и настойки и се пали като ароматен тамян.