аметрин

Аметрин

Аметрин

Най-често аметринът има фасети с правоъгълна форма, разположени две по две в съотношение 50:50 аметист и цитрин. Понякога отгоре се добавя шахматно разположение на фасетите, за да се увеличи светлоотразяването. Аметринът може да се среже и така, че двата цвята да се смесят, като се получи комбинация от жълто и пурпурно с прасковени оттенъци по целия камък 

Съществуват много легенди за този камък например една от тях е, че шаманите на древните индийци с помощта на този минерал можели да прекратят война между племената. Смятало се е, че благодарение на този камък можеш да развиеш способности на ясновидство. Ако сложиш в леглото си такъв камък то той ще предизвика пророчески сън. Аметринът влияе на активността на целият организъм и го стимулира. Той укрепва имунната система и лекува безсъние, апатия, меланхолия, депресии и безпричинни страхове. 

Като талисман аметринът помага на притежателя си да разрешава спорове, предпазва от евентуално насилие (както от страна на собственика, така и отвън), прави човека разумен и внимателен към другите.