сардоникс

сардоникс

Сардоникс

Сардониксът е разновидност на оникса с правилни успоредно редуващи се бели, розови, кафяви и тъмно-червени ивици. Сардониксите, т.е. "камъните от Сарда", са били известни в Европа от най-древни времена. 

Съвременните литотерапевти смятат, че сардоникса ускорява процесите на регенерация и следователно спомага за по-бързото зарастване на костите при фрактури, отнема болката и възпалението, изостря слуха.

В класическата епоха го носели съдиите, защото вярвали, че ще ги дари с красноречие.Много древни култури го надарявали със способността да осигурява щастлив брак, успех в съдебните дела, да привлича приятели, да облекчава болката и да защитава от инфекции и отровни ухапвания и ужилвания. 

 

 • 520.Тюркоаз (10 и 8мм) матиран бежов ахат (8мм) и цилиндър сардоникс

  Ръчно изработена гривна от Тюркоаз (10 и 8мм) матиран бежов ахат (8мм) и цилиндър сардоникс

  Гривната не е в наличност.

  Цена: 21лв.

 • 454. Мъжка гривна от зелен тюркоаз, ахат и сардоникс (цилиндър)

  Ръчно изработена гривна от:Мъжка гривна от зелен тюркоаз, ахат и сардоникс (цилиндър)

  Гривната не е в наличност.

  Цена: 23лв

  Както се вижда и от названието на камъка, сардоникса е разновидност на оникса – ахат с ивици с различна окраска. Уместно е да се напомни, че ониксите могат да имат най-различни цветови оттенъци. За халцедон-ониксите са характерни черни и бели ивици; карнеол-ониксите са украсени с червени и бели ивици. На този фон, сардоникса се отличава с кафяви, розовеещи и бели ивици. Известно е, че в древността са различавали „мъжки” и „женски” сардоникси. Последните са се отличавали с по-меки оттенъци на цвета.

 • 437. Сардоникс /цилиндър/, тюркоаз (8мм) и китайски обсидиан (6мм), за мъже!

  Гривна от скъпоценни камъни: Динен турмалин, турмалинов кварц и седеф (8мм)

  Гривната не е в наличност

  Цена: 16 лв.

  Сардониксите, т.е., „камъни от Сарда”, са били известни в Европа от стари времена. Тези камъни са се считали за символи на жизнената сила и щастието в брака. Вярвали са, че камеи от сардоникс предпазват своите притежатели от болести, измени, коварството на неприятели. В старинен лечебник за сардоникса е било казано: ”който го разтвори във вода, изпие тази вода, у този ще спадне тумора на стомаха и ще получи той облекчение”. В Индия, сардониксите са били символи на късмет и успехи. В христианската еврейска култура, сардоникса е бил посветен на апостол Филип.