рубин

Рубин - свойства | гривни от рубин

Рубин

Червеният рубин се свързва с Индия и индийската култура. В индийската литература може да се открият интересни подробности за него. Думата „corundum” се използва за обозначението на камъка и произлиза от санкритското "kuruvinda". „Рубин” означава "ratnaraj", в превод от санскрит – „цар на скъпоценните камъни”.

В древността, на рубина приписвали различни лечебни свойства: спира кръвотеченията, запазва паметта, дава жизненост и радост, смелост. Вярвало се, че рубина може да защитава от сериозни заболявания, да възбужда любовни страсти.

В течение на хилядолетия рубинът е бил най-високо цененият камък. Смятало се, че е най-скъпоценният от дванадесетте камъка, създадени от Бог при сътворението на света и "господарят на скъпоценните камъни" е бил поставен на врата на Аарон по волята Божия. Също така се е вярвало, че рубинът носи душевен мир и предпазва от наранявания.

През средните векове го ценели толкова, че струвал 8 пъти повече от диаманта. Мадам дьо Помпадур, метреса на крал Луи XV, носела за късмет едър рубин с форма на прасе. Сега той се намира в Лувъра. Прочутият рубин ДТимур", намерен в Индия, бил притежаван от султаните на Делхи. Тамерлан от Самарканд завладял града и го взел като плячка. После минал в ръцете на шах Джахан, който построил Тадж Махал. След убийството му през 1747 г. попаднал в Афганистан, а в средата на XIX в. с него на англичаните били изплатени част от военните репарации. Днес ДТимур" е инкрустиран в колие, което носи британската кралица.