хризопраз

Хризопраз

Хризопразът

притежава красив зелен цвят, който се дължи на примесите на никелови съединения. Името му произлиза от гръцки хризос = злато и празитос = зеленикав

Отдавна се смята, че хризопраза подобрява зрението, помага при очни заболявания, съзерцаването на хризопраз намалява болките в очите.

Индийските магове са отнасяли хризопраза към стихията Въздух, а йогите са считали този камък за силен стимулатор на сърдечната чакра Анахата. От тяхна гледна точка, хризопраза обладава възприимчивата енергия Ин и е способен да подмлади уморено сърце.

Хризопразът се използва като декоративен камък още от древността. Любим камък на Фридрих Велики от Прусия, хризопразът може да бъде видян да украсява много сгради в Прага, в това число Църквата на Св. Венцеслас.

 • 821. Сподумен (6мм), австралийски хризопраз (5мм), черен спинел и жадеит (4мм)  Цена: 32лв.


  ПРОДАДЕНА

 • 368. Турмалин, хризопраз и ахат

  Гривна от скъпоценни камъни: Турмалин, хризопраз и ахат

   Гривната не е в наличност

  Цена: 23лв.

  Хризопрасът е бил известен още по времената на гърците и римляните, когато от него са били изрязвани миниатюри. В Египет е бил използван за направата на мъниста и е бил съчетаван непосредствено с  лапис лазули.

    Поради хомогенния му зелен оттенък, се смята че, хризопрасът балансира енергията ин-ян, активира, отваря и енергизира сърдечната чакра. Хризопрасът е един от скъпоценните камъни, свързвани със зодиакалните знаци на Близнаци, Рак и Везни.